Hem » Texter » Bästa sättet att uppleva konst

konstverk-betraktare

Bästa sättet att uppleva konst

I tonåren följde jag med min faster som är konstnär, på en vernissagerunda. För min inre syn såg jag hur hon skulle stå med hakan i handen och begrunda varje verk i flera minuter. Jag hade fel.

Istället blev jag vittne till en slags konstupplevelsernas ”hit & run”. Hon klev in i lokalen och svepte runt den med raska steg. 60 sekunder senare var hon redo att gå till nästa ställe.

Själv älskar jag utställningar. De är ett utmärkt sätt att tanka visuell inspiration. Och ett bra sätt att jogga hjärnan genom att exponera sig för andra perspektiv och oväntade associationer.

Det som är visuellt går snabbt att ta in. Ibland för snabbt. Kanske är det en yrkesskada som tecknare men jag har en tendens att fastna för bildlösningar och bli nyfiken på tekniken bakom. Utan att fundera närmare på eventuella teman i konstnärskapet.

Precis den fördjupning som en kunnig guide kan tillföra. För det är klart att man ser på ett verk med andra ögon när man går bortom ytan och blir uppmärksam på kontexten och vilka frågeställningar konstnären utforskat. Lite som jag föreställer mig skillnaden mellan att uppleva en katolsk mässa med den spetsklädda processionen, ikonerna och rökelsen som ateist eller som troende katolik.

Kruxet med populära visningar är att kan vara så välbesökta att det är svårt att se verken. Även om man givetvis kan lösa det med att strosa runt utställningen själv före eller efter.

I helgen var det så pass soligt att jag och min väninna var de enda som dök upp på visningen för fotoutställningen ”Subjects” på Malmö Konsthall. Vilket måste vara det ideala – en vipvisning på tre man hand. En härlig kombination av att få nog med bakgrund för att se bottnar man annars hade missat men mer i formen av ett nyfiket samtal än föredrag. Genuint personligt.

Jag tror att konst är en viktig växtnäring för oss människor. Och att alla sätt att uppleva den är bra. Oavsett om man föredrar ett ”hit & run” eller hakan i handen-angreppssätt. Men konstvisningar när alla andra ligger på stranden är tveklöst en ny favorit!