Man behöver inte vara nörd för att gilla Nördsalongen

Istället för AW så arrangerar Länsstyrelsen ett BW (before work) på Spegeln i Malmö. Eftersom de sitter inne på, och förmedlar, specialistkunskaper inom en rad områden så har de för att ära detta döpt konceptet till ”Nördsalongen”. Det går ut på att de bjuder på frukost och en intressant gäst med någon nischad kunskap.

I morse var det prästen, satirikern och konstnären Kent Wisti som var inbjuden. I ett samtal så spännande att publiken satt på spänn bara för att inte missa något. Inte undra på att Svenska Kyrkan utnämnt honom till Årets förnyare. Vem annars skulle komma på tanken att rosta Gud?

Man får intrycket att Wisti har ett stort mänskligt patos. Han pratade om att vi i samhället i stort idag ser på och definierar människor utifrån vilken nytta vi gör. Att vårt basala allmänmänskliga värde allt mer marginaliseras.

Samhället har förändrats. Vi kommer aldrig mer att leva i en kultur som inte är mångkulturell. Frågan är hur vi förhåller oss till det. Och varandra… Wisti nämnde att de som överlevde koncentrationslägren inte var det med de bästa fysiska förutsättningarna, utan de som kände sig som del av ett större andligt eller socialt sammanhang. Medan de som definierade sig som enskilda, separata individer dukade under ganska snabbt.

Han avslutade med den nydanande tanken att beskriva religionen som en konstnärlig disciplin.  Med uppgiften att ge människor ork att leva och mod att dö.

Med Nördsalongen bjuder Länsstyrelsen Skåne på ett fantastiskt inspirerande sätt att starta dagen. Det rekommenderas! Nästa gång är 24 november då riskforskaren Misse Wester kommer vara gäst.