Skönt att kvinnor äntligen säger ifrån

Det är få kvinnor förunnat att ha sluppit blivit tafsade på eller utsatta för övergrepp. Ens i vårt skenbart så jämställda Sverige. MeeToo-kampanjen fyller ett jättebehov. Just att vi aldrig pratat med varandra offentligt om det här har haft en förödande effekt.

När jag var ung rådde fortfarande den fullständigt empatistörda kulturen där våldtäcksoffer förhördes om hur de varit klädda. Jag minns att jag som 22 åring höll på att spotta ut kaffet när jag på radion och fick höra om en domares resonemang att en 7-årig flicka inte försvarat sig nog mot en vuxens övergrepp. Hur skulle hon ens kunna veta vad sex var och vad förövaren tänkte göra mot henne!? Skuldbeläggande i kubik.

I den tidsandan var det lätt att få för sig att det man råkade ut för som ung kvinna på något outgrundligt sätt var ens eget fel. Ja, jag har också blivit tafsad på. Och utsatt för ett våldtäktsförsök av en man i maktposition. Och nu när vi börjar tala om det visar det sig att det är ett kollektivt problem. Inte något som bara drabbar enskilda kvinnor. Mee too, Sisters. Mee too…

Det är märkligt att det ska vara så svårt att fatta att en annan persons kropp tillhör den personen och att om man inte är explicit inbjuden så ger man fan i den. Att det är kriminellt att överträda den gränsen. Lustigt nog verkar samma personer visst förstå det konceptet när det gäller hus. Det är väldigt sällan man hittar oinbjudna män runt-irrande i farstun eller i sovrummet. Inte ens om huset är klätt i rosa och omger sig med förföriska rosenbuskar.

Sexuella övergrepp är ett uttryck för makt. Ett narcissistiskt berättigande och en vilja att tillgodose sina behov också på en annans människas bekostnad. I en normal sexuell relation är ömsesidighet en ofrånkomlig del av tjusningen. Vilken normalt funtad person skulle vilja ta på någon som äcklas av och kränks av ens beröring? Vilket i sig avslöjar att övergreppen inte är ett uttryck för normal sexualitet eller kärlek utan handlar om ren dominans.

Jag är tacksam för alla systrar som idag står upp för våra mänskliga rättigheter, vår rätt till våra egna kroppar. Som vädrar ut åratal av felriktad skam och tystnad. Vi kvinnor utgör dessutom majoriteten av befolkningen så varför i helvete skulle vi stillatigande ta den här skiten längre?

Jag höll tyst om det jag utsattes för men jag hoppas innerligt att tiderna håller på att förändras. Att mina systerdöttrar i slipper uppleva samma sak. Och att de aldrig skulle hemlighålla om någon gjorde dem illa.