Vilket är ditt ord för 2018?

Ett alldeles nytt och oförstört år. Fast det ännu är mörkt ute känns det ändå ljusare. Den nya kalendern och väggalmanacka för 2018 viskar om ändlösa möjligheter. Andlösheten inför ett näst intill oanvänt år. Nya föresatser och nya chanser.

Tyvärr är det ungefär nu de flesta nyårslöften stupar. Man kom inte iväg till gymmet. Eller så råkade man ta den där kakan eller cigaretten trots de bästa intentioner. Då är det lätt att känna sig slagen på förhand. Lösningen tror jag är att ge fan i nyårslöften.

Jag menar inte att man inte ska bry sig om sin hälsa eller ha ambitioner. Men det kan man ägna sig åt alla tider på året. (Gärna utan att frossa fram till ett visst datum och sen inta en extremt oförlåtande attityd efter.) För mig är det något särskilt, nästan heligt med ett nyfött år. Något som är synd att solka ner med självplågande upplägg.

Ett sundare sätt att förhålla sig till det nya året är att välja ett ord eller tema. Livet är alldeles för komplext för att man ska kunna detaljstyra det. Men vi kan bestämma vad vi vill utveckla eller hoppas uppleva mer av under kommande året. Det hjälper oss fokusera på det som är viktigt för oss. Temat kan vara ett ord eller en mening. Kanske ”kärlek” eller ”balans”. Eller ett uttryck som ”vara en bättre ledare” eller ”prioritera mig själv”.

Ett ord är så pass lätt att komma ihåg att det kan göra skillnad. Det är ett verktyg som påminner dig om din önskan inför 2018 och hjälper dig välja vissa saker framför andra. Och till skillnad från nyårslöften är det inget du helst vill förtränga innan januari är slut utan ett sällskap under hela året.