Hoppa till innehåll

Folkets konsthall: Skåne – En dröm!

3 Februari 2024 – pågående

Skånsk vandringsutställning med serieskaparna Julia Hansen, Steve Nyberg, Jimmy Wallin, Don Arvidsson, Jenny Holmlund och Saskia Gullstrand

”Sex av våra bästa serietecknare har oförväget intervjuat, skrivit och ritat för att skildra Skåne och dess invånare. Resultatet är lika oväntat som spännande. Följ Julia Hansens äventyr i Östra Göinge! Låt dig gripas av Steve Nybergs berättelse om människorna i Bromölla! Följ med när Saskia Gullstrand återvänder till uppväxtens Hässleholm. Se när Jenny Holmlund hittar damen med den stora baken i Lomma eller när Jimmy Wallin låter sig torteras, förlåt, tatueras i Svedala. Njut av Don Arvidssons osannolikt vackra hyllning till Sjöbo.”

Utställningen turnerar under 2024 från Svedala till Hässleholm, Östa Göinge, Lomma, Sjöbo & Bromölla. Mer information på: www.folketskonsthall.com

Skåne – En dröm! är ett etnologiskt serieprojekt som ägs av Folkets Konsthall och genomförs i samarbete
med Seriefrämjandet, ABF Skåne, Malmö universitet, Serieskolan i Malmö, Sjöbo, Svedala, Lomma,
Hässleholm, Östra Göinge och Bromölla kommun. Projektet finansieras av Region Skåne, Statens Kulturråd,
deltagande kommuner, Sparbanksstiftelsen Skåne och Ivetofta Sparbank.

Lomma bibliotek, Hamngatan 1, Lomma 19/7-8/9. Östra Göinge, Broby Kulturhus, Skolgatan 1, Broby 27/5 – 14/7 Hässleholms stadsbibliotek, Vattugatan 18/Järnvägsgatan 23, Hässleholm 4/4 -18/5
Premiärvisas på Svedala bibliotek 3/2 -1/3


Muralmålning Malmö

26 juni 2024

Det går inte att känna sig annat än busig när man får rita på en helt vit vägg.

Jag fick fria händer att ta fram färgskala och motiv till ett rum tänkt för mindre barn och deras föräldrar på Flamman, som ligger ett stenkast från min ateljé. Sedan fick jag hjälp av både vuxna och ungdomar med att måla rummet.

”Oj, vad man blir glad av de här färgerna” har varit den vanligaste reaktionen. Vad tycker du om resultatet?


Eurovision week: Utställning Eurovision street

Lördag den 4 maj-11 maj 2024-

Få har väl missat att Eurovision kommer till Malmö 4 maj till 11 maj tillsammans med uppskattningsvis 100 000 besökare. Folkets Park ska förvandlas till Eurovision Village medan Friisgatan, Malmös bilfria och restaurangtäta sommargata, blir Eurovision Street. Mitt i händelsernas centrum kommer jag att ställa ut, i ett Pop-up galleri på Friisgatan 14, i BID Malmös* lokal

Jag kommer visa den Street Art-inspirerade bildserien ”Livsglädje” som skildrar lyckliga äldre människor. Jag skapade motiven som en reaktion på alla negativa budskap kring åldrande. Kan vi inte se det som en fas i livet där vi har chans att frigöra oss från några av samhällets förväntningar och krav på anpassning? Det kommer också finnas verk ur serien ”Feel Good Art” som jag skapade efter jag blivit medveten om hur viktigt det är att omge sig med upplyftande motiv. Varje verk är tänkt att påminna om något betydelsefullt, oavsett om det är tacksamhet över kärleken eller att gryningen väntar även efter de mörkaste nätterna.

  • Vad: Utställning med ny Malmömålning samt konsttryck i serien ”Livsglädje” och ”Feel Good Art”.
  • Var: Friisgatan 14, Malmö
  • När: Eurovision week. Lördagen den 4 maj- lördagen den 11 maj, dagligen kl 10-18 (ev. lite kortare öppettid på söndag den 5/5)

*BID Malmö är fastighetsägarföreningen jag samarbetat med kring Seriestaden Malmö och som anlitat mig för verket i Kulturrondellen (f.d knarkrondellen:) och fasaddekoren med katten och musen som leker på Heimstadens fasad mitt emot Möllevångsskolan. BID drivs idag av det trevliga teamet Milan och Jeanette som kommer finnas på plats alla dagar


Pink October – Välgörenhetsauktion

Onsdag den 18:e oktober – lördag den 21 oktober

Det finns inget som kan förbereda en för när en anhörig drabbas. Min lillasyster har nyligen tillfrisknat från bröstcancer så det här är något som ligger nära mitt hjärta. Mitt Möllan har startat en insamling för Cancerfonden. Två av mina verk – eller kanske snarare ett verk i två olika tappningar ( ett riso & handtryck samt en väska som bara finns i ett exemplar) – kommer att auktioneras ut där pengarna går oavkortat till Cancerfonden.

Ju förr sjukdomen upptäcks, ju bättre är prognosen. Så snälla, både för din egen och dina anhörigas skull, undersök dig och gå varje gång du får en kallelse till mammografi.


Bokmässan Göteborg 2023

Torsdag den 28:e september 14.30 – 15.15

Seriestaden Malmö – att arbeta med serier i bostadsområden

Från Malmö kommer Milan Obradovic verksamhetschef på BID Malmö och serietecknaren Jenny Holmlund som har jobbat med Seriestaden Malmö med projekt i stadsdelen Möllevången. Kan serietecknare göra bostadsområden tryggare och bidra till mer delaktighet och hållbarhet? Och är Malmö Sveriges på riktigt Sveriges seriehuvudstad? Moderator: Jeanette Berga

Biljett: Ingår i entrébiljetten. Scen: Serie och fantastikscenen Länk till Bokmässans program


Malmö Gallerihelg utställning

Fredagen den 22 september – Söndagen den 24 september 2023

Ta med dig någon du gillar och delta i Malmös mesta konsthändelse som pågår i dagarna tre. Det startar fredagens den 22/9 kl 18-22  med vernissage, feststämning och fullt med folk som rör sig mellan de olika gallerierna och utställningarna. Lördagen och söndagen 23-24/9 är det öppet mellan 12-16 och normalt lite lugnare tempo, vilket kan passa bättre om man föredrar att uppleva på konst mer ostört och hinna prata med personen bakom penseln.

Hos Konstfrämjandet Skåne kan man hämta en karta (den finns även att plocka upp hos de flesta utställare) som visar vem som deltar i evenemanget. Ett tips är att inte tro att man ska hinna med hela Malmö under en dag utan välja ett stråk och beta av utställarna i det området. Känns att man missat något viktigt är det ju så lyckligt att Gallerinatten sedan några år tillbaka är Gallerihelg med tre dagar att avverka kartan på.

Klicka på länken så kommer du till en digital karta över Gallerihelgens alla programpunkter. Mig hittar du på punkt 69


Mitt Möllan Posterutställning

2 maj-31 maj 2023

Jag har arbetat med en serie bilder som jag kallar ”Feel Good Art”, som går att premiärbeskåda inne på Mitt Möllans köpcenter 2-31 Maj. De är inspirerade av uttryck både från Street Art och gamla japanska trätryck. Skulle de falla dig i smaken så går affischerna att få i två storlekar, dels i 50 x 70 cm och dels i 30 x 40 cm.


Har du upptäckt Seriestaden Malmö?

December 2022 – pågående

Längs Norra Parkgatan, utanför Folkets Park i Malmö, finns just nu affischer som berättar mer om Seriestaden Malmö och de olika sakerna som finns att njuta av i stadsrummet.

Laddar du ner appen Be Here Then finns där ett äventyr jag skapat. ”Det övergivna ägget” passar för yngre barn. Kanske en trevlig aktivitet med barn eller barnbarn ifall du befinner dig i närheten av Folkets Park?

Vill man komplettera äventyrspromenaden med en kort quiz går den att ladda ner genom att högerklicka HÄR för att kunna skriva ut den innan ert besök.


Julmarknad Mitt Möllan, Malmö

Lördag den 10 – Söndag den 11 december 2022. Klockan 12-17

Mitt Möllan Julmarknad 2022, minijulkort av Jenny Holmlund

Vill du hitta unika julklappar av lokala kreatörer så är den välbesökta julmarknaden på Mitt Möllan på Claesgatan 8, helgen den 10-11 december stället att leta. 200 utställare erbjuder konsthantverk eller saker tillverkade i små upplagor. Ovanliga ting du inte hittar någon annanstans, perfekta under granen.

Jag kommer finnas där med några olika julpresenter tillverkade just för tillfället. Missa inte ”Julstämningspaketet” – ett kit med lekfulla instruktioner som gör julafton trevligare för alla inblandade!


Tegelfolie med katt & mus, Friisgatan, Malmö

Fredagen den 17 juli 2022 – pågående

På Heimstadens fastighet, på Friisgatan mitt emot Möllevångskolans skolgård kan du nu se en katt och mus jag ritat leka runt på fasaden. Designen av djuren är framtagna med hjälp av barnen på Solkattens förskola (som finns i huset). Materialet som använts på fasaden kallas för tegelfolie och är en ny produkt som Åtta45 hjälpt till att hitta och montera.

Projektet är del av Seriestaden Malmö och BID och runt om på Friisgatan kan du se målade soptunnor, mosaik och fler serier i tegelfolie.


Malmös mystiska djurliv, Seriestaden Malmö

Måndagen den 13 december 2021 – pågående

I appen Be Here Then kan du inte bara se foton av hur Malmö såg ut förr i tiden, nu finns det även Äventyr för barn där. Krypozoologen Theobald Ludentoft (som har vissa likheter med serietecknaren Jimmy Wallin) guidar dig på 3 olika äventyr kring Norra Parkgatan och runt och visar upp Malmös okända djurliv.

Jag har skrivit och ritat äventyret ”Det övergivna ägget”. När Theobald hittar ett övergivet Tryntottsägg blir det bråttom att hitta föräldern innan ägget kläcks! Ladda ner appen och ta dig till Norra Parkgatan, helst i sällskap med någon yngre medhjälpare 🙂

Om du vill kan du även ladda ner ett tillhörande quiz till mitt äventyr genom att högerklicka HÄR för en pdf som är praktisk att printa ut i förväg.

Jimmy Wallin har gjort äventyret ”Skånska Djur och odjur” och Charlotte Rodenstedt (tillika den som skapat appen Be Here Then) har gjort ”Murflaren som ville bada” som du hittar på samma ställe. Du kan läsa mer om projektet på Seriestaden Malmös hemsida.


Utsmyckning, Seriestaden Malmö

Fredag den 29 oktober 2021 – pågående

”I den välkända rondellen vid Folkets park, där Kristianstadsgatan möter Södra och Norra Parkgatan, dyker fyra serietecknares konst upp, var och en med fem serier och  med  kompletterande konstnärligt nydesignade parkbänkar.” Är du nyfiken på hur jag Jenny Holmlund, Jimmy Wallin, Jessika Hallbäck och Don Arvidsson med hjälp av William Lillstjärna, har tolkat staden Malmö i Serieform så ta gärna en promenad dit!

Alla känner inte till att Malmö är seriernas huvudstad i Sverige. Att det är hem för Serietecknarskolan, Seriefrämjandet, Rum för Serier och till och med universitetskurser i serieskapandet. För att inte tala om rikedomen av lokala serietecknare. Under 4 månader kommer Norra Parkgatan bli ett offentligt galleri där stadens visar upp sin kreativa mångfald inom serier.

Missa inte de över 20 affischerna utanför Folkets Park som beskriver ett utsnitt av Seriestaden Malmö (affischerna kan ses till 17 april -Utsmyckningarna i rondellen finns kvar ytterligare ett tag).


That’s RISO! Form/Design Center

Lördagen den 5 februari 2022 – söndagen den 22 maj

Just nu kan du uppleva en inspirerande mångfald av risotryck på Form/Design center i Malmö. Utställningen That’s RISO! samlar över 150 exempel på risotryck från konstnärer, illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare, aktivister, musiker och textförfattare och förmedlar kunskap om den egenartade tryckmetoden.

That’s RISO! produceras av Form/Design Center i nära samarbete med det Malmöbaserade risotryckeriet BEAST Studio. Utställningen genomförs med stöd av Svenska Tecknare. Utställningsdesign av Annika Carlsson och Jennie Margareta Andersson.

Risotryck är en jättehäftig japansk teknik som jag utforskat att kombinerat med handtryck. På den här utställningen kan man se av mina bilder ”au naturell” dvs. enbart risotrycket som skickliga BEAST Studio tryckt.


Punkt 50, Malmö Gallerihelg

Fredag den 24 september – till söndagen den 26 september 2021:

Äntligen drar det ihop sig till Malmös gallerinatt – i år utökad till en hel helg! En folkfest för alla som är nyfikna på konst. Du hittar oss under punkt 50 i årets program på Galleri Entré, i köpcentret Entré. Öppettider: fredag 18-22, lördag och söndag 12-16.

Jag, serietecknaren Jenny Holmlund, dockmakaren Petra Lo Löfmarck och miniatyrmakaren Jenny-Anne B. Myrberg kommer att ställa ut under rubriken ”KONSTigt bryter ytan” – med en utställning som utforskar identitet, tillhörighet och självbilder. Läs mer på konstig.eu eller i APPEN Konstfrämjandet Skåne för mer information om samtliga som deltar i Gallerihelgen.

I lokalen tvärs över från oss hittar du även (konstigt) & sånna grajjor… En lekfull utställning med Johannes Jazz, Illiana Nielsen, Wilma Mård och Pernilla Sjöström (f.d Ateljé Frivol).

Dessutom uppträder performancegruppen ElleMente med en nyskapad performance under fredagkvällen klockan 19, 20 och 21. ElleMente utgörs av Lisa Fjellman, Anna Lönn Franko, Petra Lo Löfmarck och Richard Szedelyi.


Midsommarutställning

Fredag den 25 juni – till den 27 juni 2021:

Uppdatering: Tyvärr är vi tvungna att ställa in vår Midsommarutställning i Höllviken under de planerade datumen. Nästa utställning kommer ske i Malmö under Gallerihelgen 24-26 September.

Vill du ha en orsak att besöka det natursköna Höllviken när dagarna är som längst kommer vi ha en utställning där under midsommarhelgen. Det är jag, serietecknaren Jenny Holmlund, dockmakaren Petra Lo Löfmarck och miniatyrmakaren Jenny-Anne B. Myrberg som kommer ställa ut våra verk på Falsterbovägen 50.


Våra rum – inne eller ute

1 april – 11 april 2021:

Trots att majoriteten av den årliga konstrunda blivit inställd i år på grund av pandemin går det ändå att uppleva ny konst. I påsk öppnar en variationsrik utställning på bägge sidor om Stora Södergatan i Lund. Det är dockmakaren Petra Lo Löfmarck och jag, serietecknaren Jenny Holmlund och miniatyrmakaren Jenny-Anne Boström Myrberg som ställer ut våra verk under titeln ”Våra rum – inne eller ute”.

VAR: På Stora Södergatan 12, Lund samt snett över gatan hos Myrberg Röstlund Inramning & Glasmästeri på Stora Södergatan 27, Lund samt online på vårarum.se från 1 – 11 april

NÄR: Från Skärtorsdagen den 1 april till söndagen den 11 april. Vardagar klockan 16-20, helger klockan 12-17. Vernissage 1 april, klockan 16-20

Utställningen kommer även finnas tillgänglig online på vårarum.se under utställningsperioden.

Läs mer på Lunds evenemangskalender

Skånska Dagbladet skrev om oss den 1/4 och Sydsvenskan tipsade om utställningen den 31/3


Vinterdröm

1 December 2020 – 14 januari 2021:

Den undre bilden med mig framför affischerna är tagen av fotograf Pierre Ekman

Från 1 december 2020 har Folkets hus i Malmö har ett trevligt utflyktsmål kallat Vinterdröm med stora paket fyllda med konstinstallationer i parken. Del av projektet är Vintergatan där fem serietecknare, varav jag är en, har tolkat sagan om landet Vinterdröm på stora affischer uppsatta längs Norra Parkgatan. Befinner du dig i Malmö så passa på att ta en vinterpromenad och kika på vad vi hittat på! Mina verk kan ses till 14 januari 2021.


Hör gärna av dig om du vill veta mer eller vill jag ska delta i något projekt!

jenny-holmlund-kontakt

Redigera